nedeľa 23. júla 2017

Manažér Šatan: Slováci budú tvoriť kostru Európanov na Svetovom pohári

Práve Šatan bude spoločne s Franzom Reindl, šéfom Nemeckej hokejovej federácie, ktorý bol menovaný prezidentom európskeho výberu, zodpovedný za nomináciu, výber realizačného tímu a celú prípravu tímu.

V ňom by sa mali okrem Slovákov objaviť hokejisti z ďalších európskych krajín, ktoré by inak neboli schopné poskladať vlastný konkurencieschopný tím. Ten spoločný európsky povedie bývalý kouč Edmontonu alebo švajčiarskej reprezentácie Ralph Krueger.

"S ním máme vytipovaných zhruba 50 hráčov. Samozrejme, že Slováci a Švajčiari by mali mať najväčšie zastúpenie. Potom hokejisti z Dánska, Nemecka, Nórska a ďalších krajín, "povedal Šatan.

Reálne to vyzerá, že v konečnom výbere by sa mohlo objaviť minimálne päť alebo šesť Slovákov.Potvrdzujú to slová Franza Reindl: "Slovenskí hokej je v Európe silný, manažérom tímu je navyše Slovák, ktorého hráči stopercentne akceptujú."

Je jasné, že najväčšiu šancu presadiť sa do výberu na tak prestížnej akcii budú mať len tá najväčšia mená. Zo Slovákov teda pripadajú do úvahy borci ako Marián Hossa, Marián Gáborík alebo Zdeno Chára.

Majú šancu hokejisti mimo NHL?

Ten vyhlásil: "Zloženie tímu bude na manažéroch, ktorí si určite vyberú správne hráča. Bude sa hrať v Severnej Amerike, na severoamerických rozmeroch ihriska a podľa pravidiel NHL. Neznamená to síce, že sa do výberu musí dostať len hokejisti z NHL, na druhú stranu to však dáva zmysel. Ale kto vie?Možno dostanú šancu aj hráči pôsobiaci v Európe, aj keď je systém hry v zámorí úplne iný. "

Tú variantu o statne nezavrhol ani Šatan. "Nie je to vylúčené.Môže sa stať, že niekomu z hráčov v Európe vyjde parádne sezóna a na základe toho sa dostane na Svetový pohár. "

Popravde je to však veľa nepravdepodobné, zvlášť keď v európskom výbere s takmer stopercentnou istotou nebudú chýbať hviezdy ako Slovinec Anže Kopitar, Rakúšan Thomas Vanek, Bielorus Michail Grabovskij, Nemec Dennis Seidenberg, Litovčan Dainius Zubrus, Nor Mats Zuccarello či Švajčiari Roman Josi a Mark Streit.

"V najbližšej dobe musíme vytvoriť tím skautov, ktorý bude sledovať potenciálny posily, "plánuje Šatan.

súpisky do 1. júna 2016

Konečný výber bude čítať 23 hráčov (z toho tri brankára). Prvých 16 vyvolených musí tímy oznámiť do 1.marca 2016 a zmeny na súpiskách sa môžu robiť najneskôr do 1. júna.

Svetový pohár 2016 sa uskutoční od 17. s eptembra do 1. októbra. Všetky zápasy sa odohrajú v Toronte, na turnaji bude štartovať osem mužstiev - Kanada, USA, Rusko, Švédsko, Fínsko, Česko, tím Európy a výber mladých severoamerických hviezd.

Z dvoch základných skupín, ktorých duely sa odohrajú od 17. do 22. septembra, prvé dva tímy postúpia do semifinále, ktoré je na programe 24. a 25. septembra. Následné finále sa bude hrať na dva víťazné zápasy, pričom prvá sa uskutoční 27. septembra, druhý 29. a prípadný rozhodujúci 1. októbra.

V základnej skupine A sa stretnú Kanada, Česko, USA a tím Európy, v skupine B sa predstaví Rusko, Fínsko, Švédsko a výber mladých severoamerických hviezd.Manažérom tohto výberu bol zvolený Peter Chiarelli z Edmontonu spolu so Stanom Bowmanom z Chicaga.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára